fredag den 31. januar 2014

Don Bosco



Præst og pædagog, ordensgrundlægger, „ungdommens apostel“, værnehelgen for elever og katolske forlag.
                      Johannes (Giovanni) Bosco, kaldet Don Bosco, blev født i Becchi (30 km øst for Torino) som 3. og yngste søn af en husmand. Allerede som dreng besluttede han at ville være præst, men af økonomiske årsager fik han ikke tilladelse af sin ældste bror, som havde overtaget husmandsstedet efter faderen, der døde da Johannes var 6 år gammel. Først da han var 16 år, kom han i latinskole, men pengene til det måtte han selv tjene. I 1841 blev Johannes præsteviet og tog sig derefter af forsømte børn og unge i Torino og af de mange ofre for en alt for hurtig industrialisering.
                      Ud af dette arbejde opstod „Den hellige Frans af Sales‘ Oratorium“ med grund-, latin- og erhvervsskole, samt undervisningsværksteder, sovesale, vaskeri, køkken osv. Indtil sin død i 1857 tog hans mor sig af køkken og vaskeri for dem, der boede dér. I 1859 grundlagde han præstekongregationen „Don Boscos Salesianere“, som fortsatte hans arbejde, og som også var forpligtet til at drive ydre mission. Sammen med Maria Domenica Mazzarello oprettede han den kvindelige gren af kongregationen, „Døtre af Maria, de Kristnes Hjælp“ („Don Bosco-søstre“). Pave Pius IX godkendte officielt begge kongregationer i 1874
                      Hans beskedne, men dybe fromhed, hans karisma og hans udprægede indfølingsevne i de unges verden havde afgørende betydning for hans succes. Hans alsidige  sportsmæssige færdigheder og frem for alt hans karakterstyrke, og hans uautoritære, men faderligt omsorgsfulde og bestemte facon viste sig også nyttige. Med alle disse egenskaber og værdier er Don Bosco endnu i dag et forbillede for opdragere.
                      Don Bosco døde i Torino i 1888 72 år gammel og blev bisat i salesianernes Basilica di Maria Ausiliatrice. Pave Pius XI saligkårede ham i 1929 og helgenkårede ham i 1934.
                      Katolske tryllekunstnere og jonglører ønsker at få Don Bosco som deres skytshelgen, og mange af dem giver gratis forestillinger for fattige eller syge børn på hans dag.

Ikonografi: I en enkel præstedragt, for det meste sammen med børn.
 


For yderligere oplysninger og noter se: "423 helgener i troen og kunsten", 
Erhard Gorys Udgivet af Katolsk Forlag 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar