fredag den 24. januar 2014

Frans af Sales



Biskop, ordensgrundlægger, kirkelærer, værnehelgen for salesianerinderne og Don Boscos salesianere, for byen og kantonen Genève, Bispedømmet Lausanne-Genève-Fribourg, for Annecy og Chambéry,samt for forfattere og den katolske presse (sammen med Frans Xaver).

                      Frans af Sales blev født på slottet Sales ved Thorens nær Annecy (Sydøstfrankrig). 1582-1588 studerede han retsvidenskab og teologi i Paris. Her kom han i berøring med tankerne hos reformatoren Jean Calvin, som optog ham meget og rystede hans tro. Kun en lang bøn foran et Mariabillede gav ham tilliden til Guds kærlighed tilbage.
                      I 1593 blev han præsteviet og rejste som missionær til det calvinistiske Chablais (Østfrankrig), hvor det lykkedes ham at rekatolicere befolkningen. I 1599 blev han koadjutor hos biskoppen af Genève og i 1602 biskop samme sted.
                      I 1604 lærte han enken Johanne Franciska Chantal at kende og grundlagde sammen med hende „Maria Besøgelses Orden“ (salesianerinder, også kaldet visitantinder).
                      De fasteprædikener, som Frans af Sales holdt i flere franske byer, bl.a. i Paris, Dijon og Grenoble, var berømte; der kom mennesker langt borte fra for at høre ham. Hans mest kendte skrifter er „Theotimus“ (om Guds kærlighed) og „Philothea“ (vejledning til et liv i gudsfrygt).
                      Han døde i Lyon i 1622. Hans lig blev overført til Annecy, hvor det i dag hviler sammen med den hellige Johanne Franciska Chantals ben i Maria Besøgelses Ordens Kirke

Ikonografi: Som biskop, som skriver eller med bog, en glorie ovenover ham indrammer et gennemboret hjerte med tornekrans eller tornekrone og kors (Jesu-Hjerte-dyrkelse). Ofte sammen med Johanne Franciska Chantal.




For yderligere oplysninger og noter se: "423 helgener i troen og kunsten", 
Erhard Gorys Udgivet af Katolsk Forlag 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar